Ta opp lån

Ta opp lån

Uansett hva du trenger penger til, så finnes det mange forskjellige muligheter til å ta opp lån. Vi kan for eksempel nevne bolig- og billån, som er de to vanligste lånetypen i Norge, eller forbrukslån som er i ferd med å bli en av de mest populære.

De fleste av oss vil i løpet av et langt liv være innom ett eller flere av disse lånene, så da kan det være lurt å sette seg inn i hva som er viktig å tenke på når man skal ta opp lån, uavhengig av hvilken type lån det er snakk om.

Ting å tenke på når man skal ta opp lån

Ta opp lånDet vi nå skal nevne vil være viktig å gå igjennom uansett hvilken type lån man skal ta opp, og hvor mye man planlegger å låne. Hvis du er bevisst på forskjellene mellom de forskjellige bankene og vet hva du skal se etter, så kan du spare svært mye penger på å velge riktig lån. Det første du må gjøre er å få full oversikt over økonomien din. Selv om banken kommer med et forslag til hvor mye du kan låne, så vil det utelukkende være basert på inntekten din, og ikke hvordan du bruker pengene dine. Et typisk forbrukslån har også en ganske høy rente, slik at du må sette opp et budsjett over hvordan du skal klare å betale ned lånet.

Mange vil da merke at de faktisk bruker for mye penger på andre ting, og ikke vil ha råd til å ta opp lån, mens andre igjen vil kunne begrense pengebruken og kanskje sette av penger på sparekonto i tillegg til å betale ned lånet. Når du har fått oversikten, så er neste steg å finne det lånet som passer deg best. Her er det viktig å være kritisk til de tilbudene du får, ettersom bankene først vil prøve seg med det som gir banken selv den beste inntjeningen. Sammenlign tilbud, og bruk gjerne en låneformidler slik at du får flere tilbud rett i postkassa uten noe ekstra jobb.

Slik tar du opp lån

Når du har funnet et lån du mener er godt nok, og har en så lav rente som overhodet mulig, er det på tide å sende inn søknaden din. Husk at banken har et par krav til deg, på akkurat samme måte som du stiller krav til de. De vil for eksempel at du har fylt enn viss alder, ofte 23 år eller mer, og har en god nok inntekt. Har du betalingsanmerkninger eller inkassosaker mot deg, så er det nesten bare å skrinlegge hele lånet med en gang.

Å fylle ut en søknad for å ta opp lån er en veldig enkel prosess. Så lenge du klarer å fylle ut navnet ditt og bosted, så er mesteparten av jobben gjort. De fleste bankene bruker nemlig automatiske systemer som henter inn informasjon om deg og hva du har tjent tidligere, slik at det heller ikke nytter å skryte på seg for mye penger.