Lån til båt

Slik fungerer lån til båt

Alle drømmer vel om å kunne eie sin egen båt, og bruke lange sommerdager på å flyte rundt i den norske sjøen. Dessverre er store båter svindyre for folk flest, og det er vanskelig å skaffe penger nok til å kjøpe en uten å spare i et tiår. Heldigvis finnes det egne lån til båt, og med en grei rente er det et godt valg for dem som ønsker seg en fritidsbåt.

Lån til båtDet er mulig å få lån til båt hos vanlige lånselskaper, som banker og andre steder som tilbyr lån, eller hos aktører som spesialiserer seg på båter. Det spiller egentlig ikke så stor rolle hvor man tar opp lånet sitt, for det som betyr noe er hvor mye man må betale for lånet. Om pengene kommer fra bank A eller bank B har jo ingen ting å si, for de er like mye verdt, og båten du kjøper for pengene er den samme. Bruk derfor litt tid på å sjekke over hvilke tilbud du kan få, og ikke gå ut ifra at det er billigst å velge banken sin bare fordi man har vært kunde der i 30 år.

Når man skal ta lån til båt er det viktig å ha en grei egenandel. Ved alle større kjøp er det vanlig med egenandeler, men med båter er det enda viktigere for banken at du har en grei egenandel. Grunnen er at båter kan falle utrolig fort i verdi om man ikke tar godt vare på dem, så det er veldig stor risiko for banken å låne ut store deler av summen til båten. Hvor mye du trenger avhenger av hvor du skal låne penger, men det er faktisk ganske vanlig med en egenandel på mellom 20 og 30 %. Det er også en annen stor fordel med egenandelen, og det er at jo større egenandel man har, jo bedre rente kan man forvente å få på lånet.

Det kan også være mulig å ta opp lån til båt med sikkerhet i bolig eller lignende, men da er det selvfølgelig viktig å vite at man tar en stor sjanse. Dersom økonomien din går dårlig, og du må selge båten med et stort tap, så sitter du fortsatt igjen med ekstra gjeld på boligen. Om man fortsatt ikke klarer å betjene lånet har da banken mulighet til å tvangsselge boligen din, så det er en seriøs risiko ved å ta salgspant i boligen. En grei løsning kan være å ha en ålreit egenkapital, og likevel ta salgspant i både båten og boligen. Dette gir som regel en veldig god rente, spesielt hvis man har betalt ned en god del av boliglånet allerede.

Hvem kan få lån til båt?

For å søke om lån til båt må man være over 18 år gammel, men mange aktører vil kun ha eldre kunder. Den konkrete aldersgrensen avhenger nok også litt av hvor mye penger man vil låne til båten, og hvor mye egenkapital man har. Likevel er det best å være forberedt på mange avslag frem til man nærmer seg midten av 20-årene.

Ellers er det ikke så all verdens med krav, men selvfølgelig er det viktig å ha en pen og ryddig økonomi uten betalingsanmerkninger. Man må også ha en viss årlig inntekt som står i forhold til hvor mye man skal låne, så ikke forvent å få låne flere millioner til en båt med mindre du tjener veldig godt.