Hvor mye lån

Hvor mye lån

Å låne penger er ikke noe hokus pokus, for det meste dreier seg om enkel matematikk. Også når man lurer på hvor mye lån man kan ta opp, for det eneste det står på, er inntekten din. I tillegg setter naturligvis bankene en øvre grense på hvor mye de låner ut, og hvor lite, men innenfor denne pengeskalaen så er det i bunn og grunn din egen inntekt som avgjør det hele.

I de fleste tilfeller vil ekspertene heller snu spørsmålet for deg, og spørre hvor mye du trenger å låne. Rett og slett fordi at dersom man låner mer enn man egentlig har behov for, så må man fortsatt betale renter for de pengene man ikke bruker. Dermed kan man risikere å betale mye mer enn man egentlig behøver. Les videre for å fine ut hvor mye lån din økonomi kan tåle.

Slik finner du ut hvor mye lån du kan ha

Hvor mye lånFor å finne ut hvor mye lån man kan tåle, så er første steg å ha full kontroll over økonomien din eller deres. Hvis dere er to som skal låne sammen, vil det hele bli langt enklere. Finn dine tall fra forrige selvangivelse, og se hvor mye du tjener. Sett deretter opp et budsjett der du ser hvor mye penger dere bruker hver måned, og om dere har nok til å betale ned det låne beløpet inkludert renter. Når du har full kontroll over økonomien din, så er neste steg å finne en godkjent bank.

Bankene har forskjellige krav på hvem de låner ut til, men det vanligste er at de ser på alderen, inntekten og om du har gjort opp for deg tidligere. Hvis du oppfyller alle disse punktene, så er det egentlig bare å skanne internett for den beste tilbyderen. Vanligvis kan man ikke låne mer enn 400 000 kroner via et forbrukslån i Norge, men husk at selv om banken tilbyr deg en stor sum, så er det kun du som kjenner økonomien din. Det betyr at hvor mye lån du kan tåle er avhengig av hvordan du disponerer pengene dine ellers, noe banken ikke har noen kjennskap til.

Med andre ord er det hovedsakelig inntekten din som avgjør hvor mye lån du får av banken. De fleste banker bruker automatiske systemer som regner ut dette, men for de små lånene på under 20 000 kroner, gjøres det ikke noen grundig bakgrunnssjekk, bortsett fra at du er myndig og så videre. For å låne 400 000 kroner kreves det en ganske så høy inntekt, uten at vi kan fastslå hvordan de forskjellige bankene har satt grensene sine.

Moralen er at – hvor mye lån du kan ta – kan bare du vite. For selv om banken tilbyr deg en så og så stor sum på bakgrunn av inntekten din, så må du selv regne på om du klarer å betale ned det nevnte beløpet. Og husk at jo fortere du betaler ned gjelden din, jo mindre blir utgiftene til renter og gebyrer.